Karjala / Karelia kuuluu Suomelle - Pro Karelian fokus.
Karelia / Karelia is a part of Finland - Pro Karelia's focus.


Tietoa kirjoittajasta


Pro Karelia ry
toimitus

E-mail
Kirjoittajan muita artikkeleita

21.12.2015
»  WIN-WIN THINKING

27.08.2010
»  STATEMENT OF EUEEP

08.12.2009
»  CLIMATE CHANGE, EU, PECHENGA AND KARELIA

11.11.2009
»  NORD STREAM SUPERVISION THREATENS FINLAND’S SOVEREIGNTY

04.09.2009
»  ANTIFASCISTS AND THE DISMANTLING OF WAR GUILT

04.06.2009
»  EDVINS SNORE AND THE SOVIET STORY

03.04.2009
»  EU: EUROPEAN CONSCIENCE AND TOTALITARISM

10.03.2009
»  COMMEMORATION ”90 JAHRE 4. MÄRZ 1919 IM SUDETENLAND“

05.11.2008
»  BEST CONGRATULATIONS TO THE NEW PRESIDENT OF THE USA

26.02.2008
»  DECLARATION OF DENUNCIATION AND RETRIEVAL OF COMMUNISM CRIME

02.02.2008
»  EXILES AND PROPERTY RIGHTS

16.12.2006
»  PETITION FOR THE FINNISH KARELIA

01.09.2006
»  THE RETURN OF FINNISH KARELIA

16.03.2006
»  THE MANIFEST OF THE GRAND SZÉKELY ASSEMBLY

22.01.2006
»  EU: CRIMES OF TOTALITARIAN COMMUNIST REGIMES

06.11.2005
»  CARDIN ABOUT RESTISTANCE OF EUROPEAN NATIONS IN RETURNING PROPERTY

20.09.2005
»  "FINLAND IN THE EYE OF THE STORM"

18.07.2005
»  SUMNER WELLES AND BALTIC STATES

28.12.2004
»  OPEN LETTER FROM 100 + 1 MEPS

09.06.2004
»  IT’S THE ENEMY!

10.02.2004
»  RESOLUTION CONDEMNING TOTALITARIAN COMMUNISM

02.09.2003
»  A DEMONSTRATION AGAINST RUSSIAN OCCUPATION PLANNED

23.12.2002
»  MERRY CHRISTMAS

07.10.2002
»  OUR WARMEST CONGRATULATIONS TO PRESIDENT PUTIN

  Lisää artikkeleita kirjoittajalta

  Artikkeli-arkisto
Include your email address to our Media, Political or Karelian list. You'll get information of the Karelian issue - mainly in Finnish.

Copyright 2008-2018 © Pro Karelia ry. You can copy the articles. Please mention the source of the article - Pro Karelia ry, www.prokarelia.net

  The personal registers of Pro Karelia

04.09.2007
ProKarelia

KARJALAN KIINTEISTÖT VENÄJÄN OIKEUDESSA 24.08.07

- Asiakkaani on haastanut Venäjän Federaation Leningradin oblastin piirioikeuteen, jonka kyseinen osasto toimii Viipurissa, kertoo asianajaja Kari Silvennoinen. Suomalainen asianajaja on siten EIT:n toimesta pakotettu käynnistämän suomalaista kantajaa koskevia ”sisäisiä oikeusturvakeinoja” venäläisessä tuomioistuimessa.

Lehtemme sivuilla ja Pro Karelia ry:n uutissivuilla www.prokarelia.net on toistuvasti kerrottu Karjalaan ja muille pakkoluovutetuille alueille jääneiden suomalaisten kiinteistöjen takaisinsaantihankkeista. Asianajaja, varatuomari Kari Silvennoinen on ollut asiassa aktiivinen. Hän lähetti Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimelle (EIT) kantelun, jossa hän vaati kiinteistöjen vallinnan palauttamista yli 80 kiinteistön osalta.

Kari Silvennoinen kertoi lehdellemme helmikuussa 2007 tyrmistyksestään saatuaan EIT:ltä venäjänkielisen päätöksen asiassaan. Päätös tuli odottamattoman nopeasti, vain kolmen kuukauden kuluttua hakemuksen jättämisestä.

Selvyyttä siihen, miksi EIT lähetti suomalaiselle kanteen nostaneelle taholle venäjänkielisen päätöksen, ei ole tullut. Kyseessä on voinut olla tahallinen loukkaus, tietämättömyys Suomessa käytettävästä kielestä, kohteliaisuus Venäjää eli vastaajaa kohtaan tai jokin meille tuntematon syy.

EIT:n päätös oli yksinkertaisesti se, ettei asiaa oteta käsittelyyn. Syyksi ilmoitettiin 09.02.2007 annetussa päätöksessä: ”että Karjalan suomalaiset kiinteistönomistajat eivät ole käytäneet kaikkia sisäisiä oikeusturvakeinoja loppuun”. Hakijan olisi pitänyt ensin käydä läpi kaikki oikeusasteet Venäjällä.

EIT:n päätöksen sanamuoto kummastuttaa: ”.. sisäisiä oikeusturvakeinoja...” ... oikeusasteet Venäjällä”. Mistä lähtien Venäjän oikeusasteet ovat olleet Suomen valtion sisäisiä oikeusturvakeinoja? Liittyykö sanamuoto jotenkin päätöksen venäjänkielisyyteen? Annettiinko päätös venäjäksi siksi, että EIT:ssä uskotaan Suomen kuuluvan Venäjän oikeusturvakeinojen suojelukseen tai päätösvaltaan?

Se kuitenkin tuli selväksi, ettei EIT vaivautunut tutkimaan suomalaisen kantajan asianajajan tekemiä laajoja perusteluita siitä, miksi oikeutta ei ole käyty Venäjällä. Suomalaisille ei liene tarpeen selvittää, etteivät Venäjän sisäiset oikeusturvakeinot ole Suomen sisäisiä oikeusturvakeinoja. Kumpikin maa on suvereeni valtio ja kummassakin valtiossa on oma oikeuslaitos.

Mikä tilanne on nyt, varatuomari Kari Silvennoinen?

- Asiakkaani on haastanut Venäjän Federaation Leningradin oblastin piirioikeuteen, jonka kyseinen osasto toimii Viipurissa.

Suomalainen asianajaja on siten EIT:n toimesta pakotettu käynnistämän suomalaista kantajaa koskevia ”sisäisiä oikeusturvakeinoja” venäläisessä tuomioistuimessa.

- Tämä venäläisessä oikeudessa nostettu juttu koskaa Viipurin Luostarinkatu 26:ssa olevaa kiinteistöä.

- Asia on edennyt siten, että piirioikeuden tuomari, rouva Savukoski, on ottanut jutun käsittelyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäinen kynnys on ylitetty. Jutussa oli ensimmäinen suullinen käsittely 24.08.2007.

- Aineistoa tähän oikeudenkäyntiin on paljon ja se kaikki on nyt venäjänkielistä.

Toisin kuin EIT, Venäjän oikeus ei hyväksy suomenkielistä asiakirja-aineistoa. Asianajaja Silvennoinen ei jutun osalta pääse helpolla. On selvää, että mittavan aineiston kääntämisestä ja käsittelystä täysin vieraalle, kyrilliselle, kielelle, aiheutuu kantajalle melkoinen määrä tehtävää ja kustannuksia.

Jutun ajamisen vaikeus oli varmaankin EIT:n yksi tavoite sen hylätessä asian käsittelyn. EIT:n suomalaiset käsittelijät ovat tulleet tunnetuiksi siitä, että he pyrkivät mahdollisimman pitkälle estämään, ettei mitään monimutkaisempaa juttua jouduttaisi käsittelemään EIT:ssä. Sehän merkitsisi heille paljon työtä ja EIT:n mahdollisuus esiintyä ”pienen ihmisen” ongelmista huolta kantavana elimenä heikkenisi. Veisihän iso case tilaa monelta pieneltä ja yksilölliseltä tapaukselta, joita on helppo ratkoa.

Päätöksellään EIT heitti suomalaiset maan sisäiset pakolaiset eli evakot syrjään ja valitsi poliittisesti kevyemmän ratkaisun. Nyt se ei joudu ottamaan kantaa siihen, tekikö Neuvostoliitto oikein viedessään suomalaisten maat ja toimiiko Venäjä oikein jatkaessaan tätä vallintaa ja estäessään suomalaisia maanomistajia käyttämästä heille kuuluvia perusihmisoikeuksia.

- Jutun suullisessa käsittelyssä asia lykättiin syyskuun lopulla olevaan istuntoon.

Syyskuun lopussa tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, loppuuko asian käsittely ja kohdistetaanko jutun käsittelyyn vahvaa poliittista painetta Venäjän valtionjohdon taholta. Koko asia on Venäjälle kiusallinen ja tilanne ristiriitainen.

Jo Neuvostoliiton Politbyroo oli valmis neuvottelemaan Karjalan kysymyksestä Suomen valtionjohdon kanssa. Presidentti Mauno Koivisto torppasi täysin tällaiset hankkeet. Samoin hän esti rajoihin liittyvät neuvottelut presidentti Boris Jeltsinin kauden alkuvaiheessa. Tätä asiaa on käsitelty yksityiskohtaisemmin toisaalta tässä lehdessä.

Venäjä siten osoitti valmiutta neuvotella rajakysymyksestä. Suomen kieltämisen jälkeen Venäjän halukkuus rajaneuvotteluihin näytti laantuvan. Viime aikoina presidentti Vladimir Putin on kovin sanoin halunnut jopa estää asiasta puhumisen. Suomalaiset evakot eivät kuitenkaan ole vaienneet.

USA ei hyväksy Molotov-Ribbentrop –sopimuksen mukaista etupiirijakoa ja siitä seuranneita rajojenvetoja. Atlantin julistus on nykytilannetta vastaan. YK:n ihmisoikeudet tuomitsevat nykytilanteen. Suomen valtionjohto tiukasti pitää kiinni alueitten ikuisesta menetyksestä. Venäjää kohtaan ei tunneta luottamusta, koska se pitää hallussaan vieraita alueita.

On tarpeen tarkoin seurata oikeuskäsittelyä. Tapahtuuko siinä poliittisen tahon painostusta, vai tapahtuuko käsittely Venäjän lakien mukaisesti. Pariisin rauhansopimuksessa siirettiin raja, mutta siinä ei sanallakaan siirretty kiinteistöjen omistusoikeutta. Omistusoikeus siirtyy vain lainmukaisen prosessin kautta.

Suomen valtio ei olisi voinut omistusta antakaan, koska se ei ollut sosialisoinut tai muutoin hankkinut omistukseensa yksityisiä kiinteistöjä. Neuvostoliitto ei säätänyt mitään erillistä lakia kiinteistöjen omistusoikeudesta, joten asia jäi siltäkin osin avoimeksi.

Asianajaja Kari Silvennoin on pakkoluovutettujen alueitten kiinteistöhankkeiden osalta poikkeuksellisen merkittävässä roolissa. Venäläisen oikeusistuimen päätös osaltaan osoittaa, onko Venäjä kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia noudattava oikeusvaltio, vai kulkeeko se edelleen omaa tietään kohti täyttä valtionkorporativismia.

Vaikka oikeuden päätökseen periaatteessa latautuu kymmenien, ehkä satojen, miljardien eurojen ratkaisu, se kuitenkin on vain välipäätös, josta jompi kumpi taho varmasti valittaa eteenpäin. Elämme kiinnostavia aikoja.

Lisätiedot:
Email
Veikko Saksi


Karelia Klubi OnlineKarelia Klubi Online on painetun lehden sähköinen näköispainos. Lukeminen on ilmaista, eikä edellytä rekisteröintiä.

Karelia Klubi -lehtiSeuraava Karelia Klubi -lehti ilmestyy 04.09.07 painettuna versiona. Pyydä näytenumero, tilaa lehti.

Pro Karelia UutisetPro Karelia ry julkaisee ajankohtaisia Karjalaan ja luovutettujen alueitten palautukseen liittyviä poliittisia ja talousartikkeleita.

^  Takaisin ylös      Lisää artikkeleita kirjoittajalta      Artikkeli-arkisto 
Karjalan ja Petsamon palautus -kirja on julkaistu 14.10.2010 Tarton rauhan 90-vuotispäivänä.

Kirja käsittelee Suomen, Venäjän ja EU:n välisten suhteiden kannalta keskeisiä, vielä avoimia kysymyksiä: sotaan syyllisyys, sotasyyllisyys, evakkojen omaisuuden restituutio ja pakkoluovutettujen alueitten palautus.

Tilaa kirja Karelia Klubi Kaupasta, sähköposti tai 05 541 6450, hinta 19:50 euroa.

Koko Suomen kartta vuodesta 1920
Please transfer to Kansalaisvetoomus Internet site. This is an apply for the return of Karelia. It's not a membership form.SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Candomino laulaa karjalaisia lauluja [mp3-file].SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Karjalan satakielen Laps' olen Karjalan [4.9 MB mp3-file].