Karjala / Karelia kuuluu Suomelle - Pro Karelian fokus.
Karelia / Karelia is a part of Finland - Pro Karelia's focus.


Tietoa kirjoittajasta


Leo K Tossavainen

Leo K Tossavainen
Tekn. fys. DI

  Lisää artikkeleita kirjoittajalta

  Artikkeli-arkisto
Include your email address to our Media, Political or Karelian list. You'll get information of the Karelian issue - mainly in Finnish.

Copyright 2008-2018 © Pro Karelia ry. You can copy the articles. Please mention the source of the article - Pro Karelia ry, www.prokarelia.net

  The personal registers of Pro Karelia

30.05.2008
Leo K Tossavainen

MUUTOKSET – MAHDOLLISUUDET

Tämä on kirjoittajan mielipideartikkeli:

Usein on pohdittu, mihin Venäjä – aiemmin Neuvostoliitto – menee. Tunnettu veteraanidiplomaatti kuittasi nämä pohdinnat yksinkertaisesti: ”Ei Venäjä mihinkään mene, se vain ON”. Pinnan alla saattaa hyvinkin muhia kriisiaihioita – jännitteitä klaanien voimasuhteissa, suuntaeroja tavoitteissa.

On muistettava, että kriisit – kun niitä ilmenee – ovat heidän omia suvereeneja kriisejään, ja Venäjä vaan edelleen ON. Se on jo pelkästään alueensa takia aina suurvalta; välillä resuinen, välillä loisteessa ja rikkaudessa kieriskelevä, ellei sitten hajoa ja muodosta osavaltioiden sivistynyttä yhteenliittymää USA:n tai EU:n tapaan.

Varsinkin takavuosina kotimaassamme oli kova huoli siitä, mitä meistä muualla ajatellaan. Huoli oli kovasti ylimitoitettu, koska meistä ei ajateltu juuri mitään – varsinkaan kun yleisimmin ei ollut tietoa tällaisen pienen väestön sijoittumisesta karttapallolle – oliko nyt jossain päin Eurooppaa vai Aasiassa Neuvostoliiton syleilyssä.

No, mitä Venäjällä tätä nykyä meistä ajatellaan – tarkemmin mitä Moskovassa, mitä Pietarissa. Ensinnäkin venäläinen katsoo karttaa (viite: Ilmari Susiluoto) ikään kuin vaakatasossa ja heille Suomi häämöttää Karjalan Kannaksineen ja Suomenlahtineen jossain siellä pohjoisella reuna-alueella. Me taas katsomme karttaa ylhäältä käsin, näemme Suomen varsin kookkaana alueena ja siihen rajoittuvan Venäjän pohjois- ja luoteisosassa melko tasavertaisena plänttinä.

Eräässä TV:n kulttuuriohjelmassa haastateltiin Karjalan tasavallan eräitä oppineita naishenkilöitä, joilla oli varsin tarkat tiedot lähihistoriasta ja he myönsivät Suomea kohdanneen vääryyden. Kun sitten kysyttiin rajojen siirrosta, vastaus oli jyrkästi kielteinen – Niet!

Olemme myös nähneet ’Voiton päivänä’ prenikkarintaisten NL:n veteraanien uhoamista Viipurissa, tuossa ’vanhassa venäläisessä kaupungissa’, jonka he ’vapauttivat fasistien ikeestä’ vuonna 1944. Lähdepä sitten näiden kanssaan neuvoa pitämään Tarton rauhan rajoista! Toivoton yritys. Mikään meiltä päin ohjattu historian tarkistusyritys ei kanna hedelmää, ei pääse edes alkuun.

Jos jotain muutosta kuvitellaan mahdolliseksi, olisi sen tultava itsensä Venäjän huipulta: presidentiltä tai pääministeriltä. Tällaistakaan mahdollisuutta älkäämme sulkeko pois; ihmeet ovat joskus realisoituneet. Tähän saattaisi olla mahdollisuus Euroopan unionin ryhdistymisen yhteydessä.

Aiemmissa pohteissa Venäjän runsas väestö on todettu sen voimavaraksi. Näin varsinkin käytyjen I ja II maailmansotien aikana, jolloin heidän ihmisresurssinsa tuntuivat loputtomilta. Viimeisimpien kuluneiden vuosikymmenten kuluessa tilanne on muuttunut.

Tilastot kertovat venäläisperäisen väestön sekä luonnon ehdoilla elävien alkuperäiskansojen sirpaleiden vähenemisestä, kun samaan aikaan muslimiuskoiset kansat Ydin-Venäjän ympärillä kasvavat. Syyt tähän väestön kasvun alamäkeen ovat hyvin tunnettuja; ei ole meidän asiamme ryhtyä niitä ruotimaan..

Maailmanlaajuinen raju muutos- ja kehitysprosessi tieteen, tekniikan, talouden ja johtamisen aloilla on synnyttänyt tuhansia täysin uusia tehtävänimikkeitä – ja niihin tarvitaan suorittavia ihmisiä. Yht’äkkiä on jouduttu huomaamaan, että Venäjän eteenpäin menoa rajoittaakin tekijöiden, väen puute!

Venäjän tuore presidentti ilmoitti Venäjän tekemisestä maaksi, jossa on hyvä asua. Tätä voi jokainen tervehtiä täydestä sydämestä ilolla ja toivoa sille kaikkea menestystä. Tulkoon uudistuva Venäjä niin vetovoimaiseksi, että väkeä alkaa siirtyä takaisin kotialueilleen Virosta ja muista Baltian tasavalloista – kukaties myös Karjalan Kannakselta, Laatokan ja Vienan tuntumasta.

Merkkejä tällaisesta ei kuitenkaan vielä ole näkyvissä, kuten erityisesti Baltian venäläisväestön asenne osoittaa. Päinvastoin joudutaan havaitsemaan jatkuva pyrkimys ULOS tuosta suuresta kotomaasta, mikä ilmenee mm. viisumitarpeissa.

Tässähän olisi heille mainio ensiapulääke työvoimapulaan; paluumuuttajia pari miljoonaa, joiden kielen opetuksesta ja kulttuuriin sopeutumisesta ei tarvitsisi huolehtia!

Venäläisen väestön kotiuttaminen sodan ja väkivallan kautta vallatuilta ’lähiulkomailta’ vastaisi nykyaikaisen liikkeenjohdon toimintamallia, jolloin ’rönsyt’ poistetaan ja pyritään voimavarojen keskittämiseen olennaiseen – tässä tapauksessa oman väen kaikella voimalla suoritettavaksi Venäjän rakentamiseksi hyväksi maaksi olla ja asua.

Pienen Suomen mahdollisuudet toimia mm. suuren naapurin ’muonittajana’ laadukkailla maataloustuotteilla saisi entistä suuremman merkityksen. Logistiikka toimisi mainiosti, onhan heidän Pietarinsa aivan kuin odottamassa suomalaista tuontia, Murmansk ja Koillis-Venäjän kaasukentät itärajaltamme hyvin saavutettavissa.

Tämä edellyttäisi mieluusti sitä, että venäläisestä väestöstä pääosin tyhjentyneet entiset alueemme olisi palautettu Suomen valtion osaksi. Vihoviimeinen temppu olisi ryhtyä voimansa tunnossa olevaa suurta naapuria tässä asiassa neuvomaan.

Tuo venäläinen suurvalta ei vapaaehtoisesti luovu siitä, minkä ovat väkivallan ja sanelurajankäynnin kautta meiltä anastaneet. Sen ovat selväsanaisesti usein esille tuoneet. Harvoinpa on kuultu, että rosvottua omaisuutta olisi palautettu vapaaehtoisesti omistajalleen. Kyllä siinä tarvitaan Oikeuden päätös ja Voimaa vaateen taakse.

Onko sellaista olemassa? Ei ollut lännen demokratioilla vuonn 1940 eikä vuonna 1947, eivätkä nyt edes enää muista tuolloista Suomen tilannetta. Löytyisikö tulevaisuudessa kehittyvän EU:n taholta puhtia ottaa tällaiset asiat ryhdikkäästi esille ja saada vielä aikaan asiaamme korjausta?

Suomen oma viivyttely ja nöyristely ovat johtaneet siihen, että Venäjä on ehtinyt iskeä alueella ’valtauspaaluja’ toinen toisena jälkeen. Nyt tähän vedotaan, kun on ’niin paljon investoitu’; ja pakkohan se on huomioida! Eli jonkinlainen osaratkaisu parhaimmillaan ja tietynlainen yhteiselo – aika näyttää, jos on mitään näyttääkseen.

Odotusaikana koettakaamme huolehtia siitä, mikä käytännössä mahdollista: kansallisesta oman arvon tunnosta, ryhdistä ja rikkaasta äidinkielestämme.

Muistamme, kuinka NL:n aikana sille puolelle salakuljetettiin raamattuja. Kukaties Aleksanteri Instituutin ja Ulkoministeriön tutkijat voisivat tällä kertaa salakuljettaa näitä ajatuksia itämään Pietarin kabinetteihin.

^  Takaisin ylös      Lisää artikkeleita kirjoittajalta      Artikkeli-arkisto 
Karjalan ja Petsamon palautus -kirja on julkaistu 14.10.2010 Tarton rauhan 90-vuotispäivänä.

Kirja käsittelee Suomen, Venäjän ja EU:n välisten suhteiden kannalta keskeisiä, vielä avoimia kysymyksiä: sotaan syyllisyys, sotasyyllisyys, evakkojen omaisuuden restituutio ja pakkoluovutettujen alueitten palautus.

Tilaa kirja Karelia Klubi Kaupasta, sähköposti tai 05 541 6450, hinta 19:50 euroa.

Koko Suomen kartta vuodesta 1920
Please transfer to Kansalaisvetoomus Internet site. This is an apply for the return of Karelia. It's not a membership form.SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Candomino laulaa karjalaisia lauluja [mp3-file].SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Karjalan satakielen Laps' olen Karjalan [4.9 MB mp3-file].