Karjala / Karelia kuuluu Suomelle - Pro Karelian fokus.
Karelia / Karelia is a part of Finland - Pro Karelia's focus.


Tietoa kirjoittajasta


Veikko Saksi
kauppat. maisteri

E-mail
Kirjoittajan muita artikkeleita

18.12.2013
»  FINNOPHOBIA REPLACES FINLANDIZATION

19.03.2013
»  KARELIA - STOLEN TERRITORY

02.11.2012
»  CURRENT INTERPRETATIONS OF THE AGGRESSION BY THE SU AGAINST FINLAND

18.02.2009
»  FINLAND: RIGHT TO RETURN AND RIGHT TO RESTITUTION

  Lisää artikkeleita kirjoittajalta

  Artikkeli-arkisto
Include your email address to our Media, Political or Karelian list. You'll get information of the Karelian issue - mainly in Finnish.

Copyright 2008-2018 © Pro Karelia ry. You can copy the articles. Please mention the source of the article - Pro Karelia ry, www.prokarelia.net

  The personal registers of Pro Karelia

11.05.2018
Veikko Saksi

SATA VUOTTA JÄÄKÄRILIIKKEEN SYNNYSTÄ

Tämä artikkeli on myös videona mm. seuraavilla sivuilla: Pro Karelia ry, Karelia Klubi ry, Karjalan Kuvalehti ja YouTube.

Jääkärien Saksasta paluun 100-vuotisjuhlaa vietettiin helmikuun lopussa 2018. Koko Vaasan kaupunki näytti olevan liikkeellä ja vieraat lisäksi tähän päälle.

Filosofian maisteri Aune Kämäräisen artikkeli valottaa jääkärien 100-vuotista taivalta. Hän kertoo Karjalan Kuvalehdessä 02/2018, miten jääkäriliike alkoi. Monet Saksassa sotineista jääkäreistä jäivät sotilasuralle.

Jääkäriliikkeen syntysanat sanottiin pohjalaisosakuntien talon Ostrobotnian, joka nykyisin kantaa nimeä Botta, kassahuoneessa 20.11.1912 pidetyssä kokouksessa, jossa oli mukana opiskelijoita muistakin osakunnista.

Jääkäriliike ja itsenäisyys yhdistetään usein keskenään, sillä jääkärien panos oli Suomen itsenäistymisessä keskeinen.

Kun mitkään rauhalliset ja lojaalit keinot eivät auttaneet, heräsi ajatus, että jotakin konkreettista oli tehtävä. Muuten maa suistuisi tyranniaan ja liitettäisiin ehkä kokonaan Venäjään.

Ennen Suomen itsenäistymistä Venäjällä levisi panslavistinen suuntaus ja sitä seurasivat sortokaudet.

Suomessa oli ensimmäinen vapaussota 1918. Siihen liittyvä rauha vahvistettiin bolsevistisen Venäjän kanssa vasta 1920, jolloin allekirjoitettiin Tarton rauhansopimus.

Jääkärien koulutuksen piti kestää vain muutamia viikkoja, mutta se venyi vuosiksi. Lähtijöiksi värvättiin aluksi vain opiskelijoita, heitäkin piti olla vain 150. Suuri värväys lisäsi määrän myöhemmin lähes pariin tuhanteen.

Peräti neljän veljeksen sarjoina mm. Sihvot, Pehkoset ja Heinrichsit kävivät Saksassa koulutuksessa ja sotimassa.

Ns. kalterijääkärit kokivat kovia mm. Shpalernajassa. Pelkästään suomalaisissa vankiloissa istui ainakin 150 jääkäriliikkeeseen osallistumisesta tuomittuja. Tämän lisäksi osa istui Viipurin lääninvankilassa ja osa karkotettiin mm. Siperiaan. Osa piileskeli kotimaassa tai maanpaossa.

Jääkärit lähtivät Saksaan hankkimaan sotilaskokemusta. Heidät sijoitettiin Schleswig-Holsteinissa sijaitsevaan Lockstedtin leiriin, joka nykyisin kantaa nimeä Hohenlockstedt.

Saksaan lähteneet jääkärit joutuivat mm. itärintamalle Latviaan taistelemaan venäläisiä vastaan. Tällöin myös kirjattiin ensimmäiset kaatuneet.

Venäjällä oli pula ruuasta, koko vallankumouksen ajan Venäjä, myös sen armeija, oli sekasortoisessa tilassa. Bolsevistinen Venäjä teki rauhansopimuksen Brest-Litovskissa 03.03.1918.

Myös kaksi naista, vapaaherratar Ruth Munck ja sairaanhoitaja Saara Rampanen kulkivat sotilaiden mukana, mihin Saksa heidät määräsikin.

Jääkärien pääjoukko, 940 miestä, lähtivät Suomeen Arcturus-matkustajalaivalla ja Poseidon-rahtialuksella. Miehet saapuivat Vaasaan 25.02.1918. Monen silmät kostuivat, kun kotimaan rannikko tuli näkyviin.

Pääjuhla vietettiin Vaasassa. Sitä eivät Yleisradio, eikä valtakunnan suurin lehti noteeranneet lainkaan. Eihän aikanaan saanut puhua mitään lotista, jääkäreistä tai suojeluskuntalaisista, joten tämä moodi lienee jäänyt näille tahoilla päälle.

Aune Kämäräinen sanoo lopuksi, että "Nyt eletään Euroopassa ja Suomessa jälleen suurten murrosten aikaa. Taas tarvittaisiin päättäväisiä toimia ja selkeää linjaa, tarvitaan 'nykyajan jääkäreitä'".

Lue enemmän Aune Kämäräisen artikkelista Karjalan Kuvalehdestä 02/2018, joka julkaistaan 17.05.2018.

^  Takaisin ylös      Lisää artikkeleita kirjoittajalta      Artikkeli-arkisto 
Karjalan ja Petsamon palautus -kirja on julkaistu 14.10.2010 Tarton rauhan 90-vuotispäivänä.

Kirja käsittelee Suomen, Venäjän ja EU:n välisten suhteiden kannalta keskeisiä, vielä avoimia kysymyksiä: sotaan syyllisyys, sotasyyllisyys, evakkojen omaisuuden restituutio ja pakkoluovutettujen alueitten palautus.

Tilaa kirja Karelia Klubi Kaupasta, sähköposti tai 05 541 6450, hinta 19:50 euroa.

Koko Suomen kartta vuodesta 1920
Please transfer to Kansalaisvetoomus Internet site. This is an apply for the return of Karelia. It's not a membership form.SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Candomino laulaa karjalaisia lauluja [mp3-file].SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Karjalan satakielen Laps' olen Karjalan [4.9 MB mp3-file].