Karjala / Karelia kuuluu Suomelle - Pro Karelian fokus.
Karelia / Karelia is a part of Finland - Pro Karelia's focus.


Tietoa kirjoittajasta


Lasse Koskinen
tiedottaja

E-mail

  Lisää artikkeleita kirjoittajalta

  Artikkeli-arkisto
Include your email address to our Media, Political or Karelian list. You'll get information of the Karelian issue - mainly in Finnish.

Copyright 2008-2018 © Pro Karelia ry. You can copy the articles. Please mention the source of the article - Pro Karelia ry, www.prokarelia.net

  The personal registers of Pro Karelia

28.05.2018
Lasse Koskinen

VIIPURISSA MENOSSA KUNNOSTAMISEN AALTO

Monrepos`in puistossa jo valmista näkyvissä. Tämä on tilanne 22.05.2018.


Kuva: Monrepos`in kartanon peruskorjaus on käynnistynyt. Lasse Koskinen


Kuva: Monrepos´in puiston ajoreiteille on tuotu väliaikaisesti betonielementtejä. Lasse Koskinen

Myös videona
Tämä artikkeli on myös videona mm. seuraavilla sivuilla: Pro Karelia ry, Karelia Klubi ry, Karjalan Kuvalehti ja YouTube.

Historiallista Viipuria kunnostetaan
Historiallista Viipuria kunnostetaan parhaillaan. Monrepos`in puiston kunnostus käynnistyi muutaman vuoden myöhässä ilmoitetusta, mutta nyt työt näyttävät etenevän vauhdikkaasti ympäri puistoa.

Puiston teille on tuotu jostakin suuria betonielementtejä rakennusaikaisiksi pinnoitteiksi, jotta raskaat koneet pääsevät liikkumaan alueella.

Puut on suojattu lankkukehyksin
Jokainen puu kunnostusreittien varrella on suojattu lankkukehyksin, jotta ne eivät vahingoitu koneiden liikkuessa. Puisto on avoinna matkailijoille, mutta tutuilla reittien varsilla on nyt maa-aines- ja hiekkakasoja.

Osa uusista istutuksista on jo valmiina ja sisääntulokäytävää pinnoitetaan kivetyksin. Uusia puurivejä on tehty ja jopa kalliorinteellä useita työntekijöitä uudistaa rinteen kasvillisuutta luonnonmukaiseen kuntoon.

Monreposin päärakennuksen kunnostustyöt alkaneet
Monrepos`in kartanon päärakennuksessa kunnostustyöt ovat alkaneet ja rakennus on aidattu ja osin huputettu töiden ajaksi. Neptunuksen temppelin paviljonkirakennus on viimeistelyä vaille valmis.

Sylmian lähde on myös ympäröity kulissiaidalla ja sen kunnostaminen on käynnistymässä. Hautasaaren rakennelmille ei ole vielä tehty mitään, mutta ilmeisesti ne odottavat vuoroaan.


Kuva: Monrepos`in hautasaaren rakennukset odottavat vielä kunnostajia. Lasse Koskinen

Viipurin keskustassa korjataan
Viipurin kaupungin keskustassa on myös harvinaisen laaja kunnostaminen menossa. Linnan torni ja vanhan tuomiokirkon torni ovat edelleen täysin huputettuina ja korjaaminen menossa. Raatitorni näyttää olevan pikkuhiljaa valmistumassa.

Useita historiallisia kerrostaloja on rakennustelineiden ja suojaverkkojen verhoamina. Paljon on vielä kuitenkin tekemistä, koska esimerkiksi Linnankadun surkeassa kunnossa oleville rakennuksille ei ole tehty mitään.


Kuva: Monrepos`in puiston sisääntulokäytävästä tulee näyttävä. Lasse Koskinen

Mikä ollut pontimena kunnostustyölle?
Viipurissa menossa oleva kunnostusaalto on kuitenkin poikkeuksellinen. Mistä Monrepos`in ja historiallisen kaupungin keskustan yhtä aikainen kunnostusinto on saanut pontimensa, on arvoitus.

Joka tapauksessa peruskorjaus on tullut monen rakennuksen osalta viime tipassa. Viipuria ilmeisesti kunnostetaan juhlakuntoon, jotta Suomen alueet voidaan palauttaa jonkinlaisessa juhlakunnossa Suomelle Tarton rauhan 100-vuotisjuhlavuonna 2020, tuumii suomalainen katsoja.

^  Takaisin ylös      Lisää artikkeleita kirjoittajalta      Artikkeli-arkisto 
Karjalan ja Petsamon palautus -kirja on julkaistu 14.10.2010 Tarton rauhan 90-vuotispäivänä.

Kirja käsittelee Suomen, Venäjän ja EU:n välisten suhteiden kannalta keskeisiä, vielä avoimia kysymyksiä: sotaan syyllisyys, sotasyyllisyys, evakkojen omaisuuden restituutio ja pakkoluovutettujen alueitten palautus.

Tilaa kirja Karelia Klubi Kaupasta, sähköposti tai 05 541 6450, hinta 19:50 euroa.

Koko Suomen kartta vuodesta 1920
Please transfer to Kansalaisvetoomus Internet site. This is an apply for the return of Karelia. It's not a membership form.SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Candomino laulaa karjalaisia lauluja [mp3-file].SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Karjalan satakielen Laps' olen Karjalan [4.9 MB mp3-file].