Karjala / Karelia kuuluu Suomelle - Pro Karelian fokus.
Karelia / Karelia is a part of Finland - Pro Karelia's focus.


Tietoa kirjoittajasta


Pentti Kettunen
ex-kansanedustaja

  Lisää artikkeleita kirjoittajalta

  Artikkeli-arkisto
Include your email address to our Media, Political or Karelian list. You'll get information of the Karelian issue - mainly in Finnish.

Copyright 2008-2018 © Pro Karelia ry. You can copy the articles. Please mention the source of the article - Pro Karelia ry, www.prokarelia.net

  The personal registers of Pro Karelia

06.08.2018
Pentti Kettunen

POPULISMI, VIHAPUHEET JA RASISMIArtikkeli on myös videona

Tämä ex-kansanedustaja Pentti Kettusen artikkeli on myös videona mm. seuraavilla sivuilla: Pro Karelia ry, Karelia Klubi ry, Karjalan Kuvalehti ja YouTube.


Kuva: Kari Suomalaisen käsitys populismista!

Populismi-sana lyömäaseena

Nykyisin ennen kaikkea poliittisessa keskustelussa käytettäviä sanoja ovat otsikon mukaiset sanat: populismi, vihapuhe ja rasismi.

Populismi-sanaa on käytetty Suomessa lyömäaseena jo vuosikymmeniä silloin, kun on haluttu osoittaa sormella esimerkiksi sellaista poliittista suuntausta, joka poikkeaa valtavirrasta ja haluaa haastaa harjoitetun politiikan.

Arvostelijat ovat vihapuhujia

Vihapuhe-termi on tullut muotiin viime vuosien aikana ja sen jälkeen kun Suomeen vyöryi 2015 syksyn jälkeen yli 30 000 pakolaista, joista suuri osa oli paperittomia.

Niitä kansalaisia, jotka arvostelivat tätä vyöryä ja siitä aiheutuneita ongelmia, syytettiin ja syytetään edelleen vihapuhujiksi.

Populismi eli kansanomainen

Alun perin populismi-terminä tulee latinankielisestä sanasta popula ja tarkoittaa kansaa. Käsitykseni mukaan sanalla populismi tarkoitetaan kansanomaista.

Käytännössä se tarkoittaa esim. poliittisessa puheessa sitä, että puhuja käyttää sellaisia ilmaisuja, joita kuulijat varmasti ymmärtävät.

Puhuja ei piiloudu sivistyssanojen tai sellaisten termien suojaan, joita puhuja itsekään ei ymmärrä. Tällainen puhuminen kuitenkin koetaan viisaudeksi ja arvostetuksi – eikä se ainakaan populismia ole.

Vennamoa pidettiin populistina

Edesmenneistä puoluejohtajista SMP:n Veikko Vennamon päälle langetettiin populistin viitta. Tällä haluttiin pimentää ja jopa häpäistä esim. Vennamon suuret sodan jälkeiset työt – Karjalan siirtoväestön ja rintamamiesten asuttaminen.

Vennamon saavutukset ja uhrautuvaisuus tunnustetaan ympäri maailman, mutta ei Suomessa.

Vastuullinen kansalainen?

Vihapuhe-termillä on suojeltu Sipilän-Orpon-Soinin -hallitusta ja sitä epäonnistumista, jonka seurauksena noin 32 000 pakolaista ja turvapaikan hakijaa virtasi hallitsemattomasti vuosina 2015-2016 Ruotsista Tornioon.

Tämä hallitus ja sen kokematon sisäministeri Petteri Orpo epäonnistui tilanteen hallinnassa täydellisesti. Ne kansalaisemme, jotka ovat uskaltaneet arvostella tätä epäonnistumista ja sen seurauksia, on leimattu vihapuhujiksi ja rasisteiksi.

Mielestäni tässä yhteydessä esiin tulleet kansalaismielipiteet ovat tervettä huolestuneisuutta, jota jokaisen vastuullisen kansalaisen tulisi ajatella ja myös toimia.

Leimataanko minut nyt vihapuhujaksi?

Toimimisella en tarkoita väkivaltaa tai muuta vastaavaa. Vaikuttaa voi muutenkin kuin ”sapeleita kalistelemalla”. Onneksi Suomessa on toimintaan olemassa demokraattiset ja hyväksyttävät keinot.

Jos tämä kirjoitukseni julkaistaan jossakin joukkotiedotusvälineessä, olen sataprosenttisen varma, että minut leimataan populistiksi, vihapuhujaksi ja rasistiksi.

^  Takaisin ylös      Lisää artikkeleita kirjoittajalta      Artikkeli-arkisto 

Karjalan ja Petsamon palautus -kirja on julkaistu 14.10.2010 Tarton rauhan 90-vuotispäivänä.

Kirja käsittelee Suomen, Venäjän ja EU:n välisten suhteiden kannalta keskeisiä, vielä avoimia kysymyksiä: sotaan syyllisyys, sotasyyllisyys, evakkojen omaisuuden restituutio ja pakkoluovutettujen alueitten palautus.

Tilaa kirja Karelia Klubi Kaupasta, sähköposti tai 05 541 6450, hinta 19:50 euroa.

Koko Suomen kartta vuodesta 1920
Please transfer to Kansalaisvetoomus Internet site. This is an apply for the return of Karelia. It's not a membership form.SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Candomino laulaa karjalaisia lauluja [mp3-file].SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Karjalan satakielen Laps' olen Karjalan [4.9 MB mp3-file].