Karjala / Karelia kuuluu Suomelle - Pro Karelian fokus.
Karelia / Karelia is a part of Finland - Pro Karelia's focus.


Tietoa kirjoittajasta


Veikko Saksi
kauppat. maisteri

E-mail
Kirjoittajan muita artikkeleita

18.12.2013
»  FINNOPHOBIA REPLACES FINLANDIZATION

19.03.2013
»  KARELIA - STOLEN TERRITORY

02.11.2012
»  CURRENT INTERPRETATIONS OF THE AGGRESSION BY THE SU AGAINST FINLAND

18.02.2009
»  FINLAND: RIGHT TO RETURN AND RIGHT TO RESTITUTION

  Lisää artikkeleita kirjoittajalta

  Artikkeli-arkisto
Include your email address to our Media, Political or Karelian list. You'll get information of the Karelian issue - mainly in Finnish.

Copyright 2008-2018 © Pro Karelia ry. You can copy the articles. Please mention the source of the article - Pro Karelia ry, www.prokarelia.net

  The personal registers of Pro Karelia

30.09.2018
Veikko Saksi

TURUN SAARISTON VIRANOMAISISKULLA MONTA PÄÄMÄÄRÄÄ

Toimittaja Lasse Koskisen artikkeli

Tämä toimittaja Lasse Koskisen artikkeli on myös videona mm. seuraavilla sivuilla: Pro Karelia ry, Karelia Klubi ry, Karjalan Kuvalehti ja YouTube.


Airiston Helmi -hotelli


Verotarkastus oli osa peitetarinaa ja viesti Venäjälle

Turun saaristossa suoritetulla Suomen viranomaisten tehoiskulla Venäjän valmiustukikohdan ”talonmiehen” toimiin oli useita tarkoituksia. Virallisella tarkastussyyllä peitettiin muita syitä.

Talonmies puuhaili omia liiketoimiaan tukikohdassa sitä ylläpitäessään. Siihen sisältyi pimeää rakennustoimintaa. Venäjällä käytetään kaikki läntinen liiketoimintamahdollisuus rahanpesuun ja poliittisen eliitin pakorahastojen luomiseen lännessä.

Erikoisinta se, että rahaa pestiin

Ehkä erikoista Turun tapauksessa oli, että näin pientäkin yritystä käytettiin rahan uittamiseen länteen.

Paljon merkittävämpää oli se, että Venäjän valmiustukikohta pyritään lopettamaan tällä tavoin. Maiden pakkolunastusmenettelyn sijaan iskettiin talonmiehen talouspuuhasteluihin ja tätä kautta tukikohta saadaan haltuun rikosepäilypaikkana.

Talonmiehen yritys on virallisesti suomalainen, joten veroiskulle ei ollut estettä millään tavoin.

Isku Venäjän omalla tyylillä

Tehoisku Venäjän valmiustukikohtaan tehtiin aivan samalla tyylillä kuin mitä Venäjän valtio käyttää oppositionsa nujertamiseen tai jolla pyyhkäisee eliittinsä haltuun jonkin yrityksen.

Tällöinhän Venäjän sisäministeriön Omon-joukot suojaavat naamioituina operaatiota aivan samaan tapaan kuin nyt Suomi teki Turun saaristossa.

Kirjanpito ja tietokoneet otettiin haltuun

Kirjanpito, tositteet ja tietokoneet otettiin Turun saariston ”lomakohteessa” haltuun mittavana poliisioperaationa sekä rajavartioston ja puolustusvoimien tukiessa.

Paikalta puuttuivat vain Utin ja rannikkopataljoonan erikoisjoukot. Muu harjoitettu Suomen koneisto näytti olevan käytössä.

Suomessakin uskalletaan toimia

Näin näytettiin Venäjälle että meilläkin osataan ja uskalletaan joskus jopa toimia, vaikka vastapelurina on Venäjä.

Pelkkien avaintodisteiden haltuunotto ei olisi vaatinut näin mittavaa toimintaa, mutta tässä yhteydessä haluttiin näyttää sekä Venäjälle, epäilevälle Suomen kansalle ja vieläpä muille valtioille.

Leppoisa peitetarina poliisilta

Saaristo-operaatiossa suut oli suljettu laajasti ja tehokkaasti. Leppoisa poliisiviranomainen pistettiin sanomaan sen, mikä oli sopivaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö ja sisäministeri Kai Mykkänen vaikenevat yhteen ääneen, vaikka operaatio kosketti heidän molempien toimialoja. Siksipä juuri vaikeneminen tapahtuu, koska Turun saaristossa on menossa peitetarinan mukaan vain ”verotarkastus”.

Supokin esitti virallisen yleishuolestumisensa, vaikka oli varmasti operaation tiedusteluvaiheessa mukana vankasti.

Ovatko suomalaisviranomaiset saamattomia?

Viranomaisia on moitittu Suomessa vuosikausia saamattomuudesta, kun Venäjä on eri siviilitoimijoidensa välityksellä ostanut maa-alueita ja kiinteistöjä Suomen puolustuksen kannalta merkittäviltä alueilta, kuten Keski-Suomessa ilmavoimien viestivälityskeskuksen naapurista.

Tukikohta-alueista eduskunnassa huolestui ensimmäisenä kansanedustaja Suna Kymäläinen. Hän sai eduskuntakyselyissään suurpiirteisen lausunnon venäläisten kiinteistökauppojen vähäisyydestä, verrattuna maa-aluekauppojen kokonaismäärään. Muu eduskunta vaikeni.

Venäläisten kaupoista kilpailtiin kunnissa

Kaksi saarijärveläisinsinööriä teki suurtyön kootessaan muutama vuosi sitten kansioonsa kaikki venäläisten maakaupat Suomessa. He pyrkivät esittämään, kuinka vaarallisilla paikoilla Suomen turvallisuuden kannalta ostot olivat.

Insinöörit olivat vain niin paljon teknisiä henkilöitä, että eivät osanneet oikealla tavalla tiedottaa ja uutisoida löydöistään. He olivat läsnä eduskunnassa, kun Suna Kymäläinen esitteli ja perusteli eduskuntakyselyään.

Toimittajat loistivat silloin poissaolollaan. Olin ainoa toimittaja [Koskinen] paikalla. Insinöörien mappi oli huolestuttavan paksu, joten alueita oli silloin paljon.

Venäläiskaupat lomainvestointien nimissä

Suuri osa Venäjän maakaupoista Suomessa tehtiin lomainvestointien nimissä. Se sai kuntien poliittiset päättäjät suorastaan kilpailemaan venäläisten maanostoista.

Kauppoja hieroessaan venäläiset lupailivat suurille maa-alueille lomahotelleja, majoitusrakennuksia ja vaikka mitä elämyspuistoja, jotka työllistäisivät ja toisivat matkailurahaa kunnille.

Suuret lupaukset ovat jääneet pääosin toteuttamatta. Jokin kylpylä itärajan pinnassa toki toimii hyvin ja epäilemättä voitollisesti.

Venäjän taloustilanne rajoittaa valmiustukikohtia

Venäjään kohdistuneet talouspakotteet, öljyn ja kaasun maailmanmarkkinahinta ja maan sisäiset poliittiset virtaukset, ovat jossakin määrin purkaneet strategisia maanostoja Suomessa, koska niihin on sitoutunut poliittisen eliitin suojeluksessa olevien liikemiesten "varoja" ja peiteltyä valtion rahaa.

Maita Suomessa on myyty pois tai niiden haltijoiksi on tullut muita liikemiehiä. Osa peiteliiketoimista on taloudellisesti epäonnistunut tai osoittautuneet maan markkina-arvoon nähden kannattamattomiksi. Näin osasta maa-alueita on ollut pakko luopua ja siirtää niihin sidottuja pääomia muuhun käyttöön.

Tämä on alkusoittoa?

Toivottavasti Turun saariston näytös on alkusoittoa Suomen ryhdistäytymiselle. Millä tavoin Venäjän valmiusalueiden haltuunotto tapahtuu jatkossa, jää nähtäväksi.

Joka tapauksessa tämä peli, jossa Venäjä pitää alueita liikemiestensä kautta hallussaan, on kallista myös Suomelle.

Alueiden liikehdintää on pidettävä silmällä, toimintaa tarkkailtava ja jatkuvasti vaihtuvien venäläisten omistajien jäljillä on yritettävä pysyä.

Lisäksi kuntien päänsärkynä on kiinteistöverojen kokoaminen, kun venäläisomistajista ei ole tarkkaa tietoa. Nyt tarvittaisiin tarkkaa tietoa siitä, paljonko kiinteistöveroja on jäänyt perimättä hämäriltä venäläisomistajilta.

^  Takaisin ylös      Lisää artikkeleita kirjoittajalta      Artikkeli-arkisto 
Karjalan ja Petsamon palautus -kirja on julkaistu 14.10.2010 Tarton rauhan 90-vuotispäivänä.

Kirja käsittelee Suomen, Venäjän ja EU:n välisten suhteiden kannalta keskeisiä, vielä avoimia kysymyksiä: sotaan syyllisyys, sotasyyllisyys, evakkojen omaisuuden restituutio ja pakkoluovutettujen alueitten palautus.

Tilaa kirja Karelia Klubi Kaupasta, sähköposti tai 05 541 6450, hinta 19:50 euroa.

Koko Suomen kartta vuodesta 1920
Please transfer to Kansalaisvetoomus Internet site. This is an apply for the return of Karelia. It's not a membership form.SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Candomino laulaa karjalaisia lauluja [mp3-file].SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Karjalan satakielen Laps' olen Karjalan [4.9 MB mp3-file].