Tietoa kirjoittajasta


Kádár György
tohtori
Kirjoittajan muita artikkeleita

20.01.2011 [04, 09]
»  HYVÄ JUKKA SALOVAARA!

  Lisää artikkeleita kirjoittajalta

  Artikkeli-arkisto


Copyright 1999-2018 © Pro Karelia ry. Artikkelien ja kuvien lainaaminen sallittua, lähde mainittava.

  Pro Karelian email-rekisterit

01.08.2006
Kádár György

Tämä artikkeli liittyy alla lueteltuun/lueteltuihin artikkeliryhmiin.
Klikkaamalla artikkeliryhmää näet, mitä muita artikkeleita ryhmään kuuluu.


[02] Karjalan palautus

IDéZéS OROSZORSZáGNAK A KARJALAI INGATLANOK üGYéBEN

ProKarelia, 2006. július 1.

Kari Silvennoinen, finn ügyvéd jogi eljárást indított Oroszország ellen karjalai finn emberek tulajdonjogának visszaállítására a Finnországtól a második világháborút követően erőszakkal elcsatolt karjalai (Karélia) területeken. Silvennoinen megbízásából a bírósági kézbesítő június 29-ikén három ingatlantulajdonos részéről adta át a keresetet a tulajdonjog visszaadására, illetve az ingatlan tulajdonosainak bejegyzésére Oroszország helsinki nagykövetségére.

A keresetben azt is követelik, hogy a tulajdon- és a használatbavételi jog érvényesítése érdekében Oroszországnak kell minden esetleg felmerülő akadályt elhárítania.

Silvennoinen, az eddig hozzá érkezett mintegy 60 kérvényből az első körbe három ingatlant választott ki: egy nagyobb ipari telepet Viipuriban (Viborg), egy-egy kisebb ingatlant Sortavala községben és Terijokiban.

A beadványban Oroszországnak három hetet adnak a válaszadásra. Amennyiben ez idő alatt nem érkezik válasz, vagy a válasz negatív, úgy Silvennoinen 2006. július 24-ikén az Európai Emberjogi Bírósághoz fogja elküldeni a már készre megírt fellebbezést.

A további keresetek anyaga előreláthatólag szeptemberre készül el.

Silvennoinen egy nyilatkozatában most azt közölte, hogy a beadványok elkészítésének eredeti időpontjait a finn külügyminiszternek, Erkki Tuomiojának a Moszkvában a napokban tett kijelentései miatt korábbra fogja hozni. A finn külügyminisztérium honlapja szerint a finn emberek tulajdonjogának visszaszerzéséről a szociáldemkarata párti Tuomioja azt mondta, hogy „a Karjalából evakuált emberek egyszer már kaptak kompenzációt az általuk elvesztett vagyonért, így aztán nehéz belátni, hogy hogyan tudja majd valaki visszakövetelni a valamikor rokonságára tartozott tulajdonjogokat”.

Silvennoinen szerint Tuomioja szavai implicit azt tartalmazzák, hogy a finn állam által adott kompenzáció a tulajdonjogot is valaki másra ruházta át, ami viszont természetesen képtelenség.

Úgy látszik a külügyminiszter nem ismeri se az ENSZ Emberjogi Nyilatkozatának 17. cikkelyét, se az Európai Emberjogi Egyezmény megfelelő pontját, hiába ratifikálta mindkettőt Finnország. Ezen dokumentumok szerint ugyanis a határok megváltoztatása a tulajdonviszonyokra nem hathat ki. Senkinek sem áll jogában más tulajdonát elvenni. Így tehát, amikor a finn állam a Karjalából evakuált embereknek annak idején kompenzációt fizetett a határ túloldalán maradt ingatlanokért, akkor állampolgáraival szemben csak mint egy biztosító társaság működött. Ez az intézkedés tehát a birtok- és tulajdonjogokat érintetlenül hagyta.

Hasonló ügyekben Silvennoinenen kívül mások, más szervezetek is működésbe léptek már. Az Aluepalautus ry (= Területvisszacsatolás Egyesület.) nevű szervezet eddig például mintegy 200 hasonló tartalmú keresetet továbbított Oroszország elnökének és a Dumának.


Artikkelien kommentointi on toistaiseksi lopetettu.
Kommentin tai mielipiteen voi lähettää suoraan Pro Karelia -verkkolehden toimitukselle: toimitus@prokarelia.net^  Takaisin ylös      Lisää artikkeleita kirjoittajalta      Artikkeli-arkisto 
Tutustu kirjaan ja tilaa se Karelia Klubi Kaupasta, sähköpostitse tai 05 541 6450, hinta 19:50 euroa.

NS. SOTASYYLLISYYS

Koko Suomen kartta vuodesta 1920
Siirry Kansalaisvetoomuksen internet-sivuille. Vetoomus ei ole jäsenlomake.SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Candomino laulaa karjalaisia lauluja [mp3-file].SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Karjala. Sanat ja sävel: Olli Nykänen [4.13 MB mp3-file].