Tietoa kirjoittajasta


György Kadar
toimittaja

E-mail
Kirjoittajan muita artikkeleita

14.05.2006 [02]
»  KOHTELEEKO EU UNKARILAISTA VÄHEMMISTÖÄ HUONOSTI?

05.09.2004 [02]
»  SZéKELYMAAN ASUKKAILLE AUTONOMIA?

15.09.2002 [02]
»  BENESIN DEKREETIN SEURAUKSISTA KÄRSINEET

  Lisää artikkeleita kirjoittajalta

  Artikkeli-arkisto


Copyright 1999-2018 © Pro Karelia ry. Artikkelien ja kuvien lainaaminen sallittua, lähde mainittava.

  Pro Karelian email-rekisterit

14.05.2006
György Kadar

Tämä artikkeli liittyy alla lueteltuun/lueteltuihin artikkeliryhmiin.
Klikkaamalla artikkeliryhmää näet, mitä muita artikkeleita ryhmään kuuluu.


[02] Karjalan palautus

AZ EU HIVATALOSAN IS TESZ AZ ERDÉLYI MAGYARSÁGRA

Brüsszeli körökből tegnap kiszivárgott információk szerint nem tesz utalást a május 16-i országjelentésében az Európai Bizottság a romániai magyarságról. Szó esik viszont a cigányokról, akiknek a helyzete a szöveg szerint továbbra sem megnyugtató. Mint a tervezetből kitűnik, továbbra is jellemzők a cigányokkal szembeni rendőri túlkapások, az egészségügyben és munkaerőpiacon diszkrimináció tapasztalható.*

Mint arról már többször beszámoltunk, a magyar kisebbséget többek között az oktatás terén érő hátrányok, vagy éppen az egyházi ingatlanok és a választási törvény körüli visszásságok miatt Olli Rehn bővítési biztos több ezer levelet kapott, melynek szerzői kérték, a bizottság tegyen említést a magyarság problémáiról. A finn származású politikus már korábban is úgy fogalmazott, hogy ha problémák vannak, akkor azt az RMDSZ vesse fel a román kormánynak.

A negyvenoldalas jelentéstervezet más területeken ugyanakkor kritikusan fogalmaz Bukaresttel szemben, ám úgy tudni, mindezek ellenére kedden Románia és Bulgária is zöld utat kap a 2007-es csatlakozáshoz.

A Románia felkészültségéről szóló jelentés készítői a jelek szerint az emberi jogi kérdésekre fokuszálnak, így például megjegyzik: a gyermekvédelem terén történtek előrelépések, a pszichiátriai intézmények állapota viszont továbbra is aggasztó. A bizottság szerint fel kell gyorsítani az adminisztrációs reformot, folytatni kell a korrupció viszszaszorításáért tett intézkedéseket.

Brüsszeli illetékesek egyelőre semmilyen forgatókönyvet sem kívánnak megerősíteni. Ettől függetlenül valószínűnek tűnik, hogy kedden mindkét ország kedvező értékelést kap, fontos kitételekkel. Ilyen lehet például az uniós források átmeneti blokkolása és egyéb, a jelenlegi engedékenységen szigorító lépés kilátásba helyezése.

Brüsszeli körökben Romániát tartják felkészültebbnek, lévén Bulgária nem tette meg a szükséges lépéseket a mindent átható korrupció felszámolására. Az elemzők azonban egyetértenek abban, hogy a két ország sorsának különválasztása, netán mindkettejük csatlakozásának 2008-ra halasztása komoly feszültségeket gerjesztene a közösségben. José Manuel Barroso bizottsági elnök úgy vélte, 2009 júniusára lehet kész az EU alkotmánya.

www.mno.hu
www.mno.hu
www.kuruc.info
www.kuruc.info

Artikkelien kommentointi on toistaiseksi lopetettu.
Kommentin tai mielipiteen voi lähettää suoraan Pro Karelia -verkkolehden toimitukselle: toimitus@prokarelia.net^  Takaisin ylös      Lisää artikkeleita kirjoittajalta      Artikkeli-arkisto 
Tutustu kirjaan ja tilaa se Karelia Klubi Kaupasta, sähköpostitse tai 05 541 6450, hinta 19:50 euroa.

NS. SOTASYYLLISYYS

Koko Suomen kartta vuodesta 1920
Siirry Kansalaisvetoomuksen internet-sivuille. Vetoomus ei ole jäsenlomake.SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Candomino laulaa karjalaisia lauluja [mp3-file].SIIRRY KARELIA KLUBI KAUPPAAN

Karjala. Sanat ja sävel: Olli Nykänen [4.13 MB mp3-file].